Με κίνδυνο τη ζωή τους «κρατούν την αναπνοή τους» οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα!

Με κίνδυνο τη ζωή τους «κρατούν την αναπνοή τους» οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα!

Χωρίς αναπνευστικές συσκευές έχουν παραμείνει εδώ και περίπου ένα μήνα χιλιάδες ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταφέρει να προσαρμόσει τα συστήματα του στο νέο ΕΚΠΥ και το υπουργείο Υγείας φαίνεται να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Μερικές εβδομάδες μετά την ψήφιση του νέου ΕΚΠΥ ο Ενιαίος Οργανισμών Παροχών Υπηρεσιών και το Υπουργείο Υγείας κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να μη μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο που οι ίδιοι σχεδίασαν και ψήφισαν στη Βουλή.

Ένας νόμος που φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς πλέον οι αναπνευστικές συσκευές θα ενοικιάζονται και δεν θα πωλούνται στους ασθενείς. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να οριστούν οι τιμές ενοικίασης, καθώς επίσης και να γίνει η μετατροπή στα συστήματα του ΕΟΠΥΥ. Όμως μέχρι τώρα τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας να αδυνατούν να προμηθευτούν αναπνευστικές συσκευές, αφού οι πάροχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν καμία γνωμάτευση.

«Στις συνεχείς εκκλήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ για άμεση λύση του προβλήματος είτε με ολιγόμηνη παράταση εφαρμογής του ΕΚΠΥ, είτε με άμεση ενεργοποίηση του συστήματος (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν την ψήφιση του νόμου), η απάντηση που λαμβάνουμε είναι: θα πρέπει να περιμένετε. Δεν είμαστε όμως οι πάροχοι σε αναμονή, αλλά οι ασθενείς, για τους οποίους το Υπουργείο δεν έχει καμία μέριμνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρόχων Υγείας, Γεώργιος Βιδάλης και προσθέτει:

«Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο ακόμη οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν για τα αυτονόητα. Οι νόμοι και οι αποφάσεις που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές θα πρέπει να σχεδιάζονται με προσοχή και όχι με προχειρότητα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας και τα μέλη του βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ασθενείς, καθώς δεν τους επιτρέπεται από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ η εκτέλεση των συνταγών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών».

Πηγή: https://www.nextdeal.gr/epikairotita/ygeia/104158/me-kindyno-ti-zoi-toys-kratoyn-tin-anapnoi-toys-oi-astheneis-me

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *